• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Gezelligheidsstoker, halt! Fijn stof beschadigt onze gezondheid

19 mei 2023 at 7:28pm

Houtkachels, open haarden en vuurkorven. Gezellig, toch? En bovenal: beter voor de portemonnee dan energie van het net. Toch is er een verontrustende keerzijde: houtstook is een grote luchtvervuiler. Lucht die wij allemaal inademen. GMF roept daarom op: beste gezelligheidsstoker, stop met vuren. 

Vrijgekomen fijn stof bij houtverbranding
Bij het verbranden van houtproducten zoals haardblokken, pellets, biomassa en houtskool komt er houtrook vrij. Een ogenschijnlijk natuurlijk proces. Geen vuiltje aan de lucht, denken we. Helaas. Het tegendeel is waar: het stoken van hout is ongezond. Hoe dat komt? Fijn stof. Erg kleine deeltjes die vrijkomen tijdens het stoken en daarna onzichtbaar door de lucht zweven. Houtrook bevat ook andere schadelijke stoffen zoals dioxines en PAK’s.

Fijn stof hoopt op in windstille steden, binnen en buiten
Afhankelijk van het weer verspreiden de deeltjes zich ver in de omgeving. Is het windstil? Dan hopen ze op, en verspreidt het zich over onze longen. Zeker in steden, zoals Gent, waar mensen dicht bij elkaar wonen. En dus vele verbrandingsprocessen tegelijkertijd hun gangetje gaan. “Maar dan zit ik toch gewoon lekker binnen.” Ook hier: helaas. Het stof dringt binnen via kieren, of de deur die even openstaat.

Houtrook is een ziekmakelijke sluiper, voor mens en natuur
Om je een idee te geven: de fijnstofuitstoot via houtrook is gelijk aan 25 draaiende dieselvrachtwagens zonder roetfilter. Of enkele snelwegen die langs je voordeur lopen. En het is een ziekmakelijke sluiper. Net zoals roken. Je merkt het niet meteen, maar draagt de gevolgen er later van. Met kanker, long- en hartaandoeningen, astma en hart-en vaatziekten bovenaan de lijst. De dioxines in houtrook verstoren het hormoonsysteem en ook de PAK’s zijn kankerverwekkend. Ook kinderen dragen levenslange gezondheidsgevolgen mee.

Gentse gezelligheidsstoker, stop ermee
Het is een feit: de energieprijzen liggen hoog. Velen wachten vol onrust de factuur af. Dat zij de warmte opzoeken voor het haardvuur, begrijpt GMF. Want ook solidariteit dragen we nauw in het hart. Maar sta je financieel sterk genoeg in je schoenen? En stook je voor het geknetter van de vonken en de gezelligheidsfactor? Dan is het genoeg geweest. Stop ermee, want het is levensgevaarlijk. Het fijnstofgehalte in Gent moet naar beneden. Voor de gezondheid van jou, mij en elke Gentenaar.

Lees hier meer over fijn stof en luchtkwaliteit

Dit artikel werd geschreven door Eva Dessers voor Frontaal (editie winter 2022), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto’s: Pexels takenbytablo en craig adderley

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X