• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

GMF gaat in beroep tegen omgevingsvergunning Christeyns

7 juli 2021 at 11:57am

Christeyns, een chemisch bedrijf gelegen aan de Afrikalaan, wil uitbreiden. Het Sevesobedrijf werkt met gevaarlijke producten, en hoort eigenlijk niet meer thuis op deze locatie: de hele regio wordt ontwikkeld en Christeyns komt zo pal in een nieuw stadsdeel terecht. Gents MilieuFront gaat in beroep tegen de omgevingsvergunning bij de Vlaamse overheid. Ons beroep vind je hier. 

Oosten
De bedrijfsactiviteiten van Christeyns zijn gelegen aan beide zijden van de Afrikalaan, met elkaar verbonden door een brugje over de weg. De site ten oosten van de Afrikalaan reikt – door de aankoop van de bedrijfsgebouwen van het voormalige Rogers – tot aan de Fjordenstraat en de woonblokken van de Scandinaviëstraat en het gelijknamige park in het noorden. In het oosten is dat tot aan de spoorweg, in het zuiden tot tegen de bestaande carwash en magazijnen in de punt van de Afrikalaan en de spoorweg. De bedrijfssite paalt niet overal aan de Afrikalaan: op 2 plaatsen bevinden er zich groepen woningen en gemeenschapsvoorzieningen (kerk), gelegen tussen het bedrijf en de weg.

Gents MilieuFront wil geen Sevesobedrijf in de achtertuin van een nieuwe woonwijk”

Westen
De site ten westen van de Afrikalaan, het Europees Distributiecentrum, paalt in het noorden aan de terreinen waarop de Verapazbrug wordt aangelegd, in het zuiden aan het bedrijf Jet Cars Gent en ten westen aan de Koopvaardijlaan en de voormalige Haerens-site. De Koopvaardijlaan en de gronden ten westen ervan vallen binnen de voorschriften van het RUP 135 Oude Dokken: een woonontwikkeling afgewisseld met groen (parken) in een brede strook langs het water.

Nieuwe context
Gents MilieuFront pleit al sinds 2006 om dit bedrijf geen omgevingsvergunning te verlenen op deze locatie. De ruimtelijke context is sinds 1991 sterk gewijzigd. Een Sevesobedrijf als Christeyns heeft volgens ons geen plaats meer in deze nu sterk verstedelijkte omgeving. Ons volledige beroepschrift lees je hier. 

 

 

 

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X