• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Een groene Sint-Jacobsomgeving: nodig én prettig!

9 augustus 2023 at 2:14pm

Voor zijn bachelorproef ontwierp Wout De Vleeschouwer, student toegepaste architectuur aan de Howest-hogeschool, een groenere omgeving rond de Sint-Jacobskerk. Droom je mee? En ja, natuurlijk kunnen de Feesten er nog plaatsvinden!

GMF vraagt al jaren om een herontwerp van de Sint-Jacobsomgeving. We organiseerden al drie keer een picknick om de armoedige versteende omgeving aan te kaarten. Het centrum van Gent heeft (véél) meer groen nodig, mogelijkheden om water in de bodem te laten dringen, en plaats waar mensen ontspannen kunnen zitten. We waren dus meteen enthousiast toen Wout bij ons aanklopte met het idee om bij wijze van bachelorproef de omgeving te hertekenen. Onze opdracht: combineer bij het ontwerp duurzame mobiliteit, vergroening, markt-, feest- en ontmoetingsfuncties.

Het resultaat: een flinke oppervlakte steen maakt plaats voor groen en water. De markt en de Feesten (en parking Vrijdagmarkt uitrijden) blijven perfect mogelijk. Het wordt aangenamer en veiliger voor fietsers en voetgangers, en de knooppuntfunctie van het openbaar vervoer blijft uiteraard behouden. Met het hemelwater dat op de kerk valt, komt naast de veggie frituur (die hielden we natuurlijk ook!) een prachtig waterrijk plein op verschillende niveaus.
Sint-Jacobs is door dit alles niet langer een hart van steen, maar een fris en aangenaam kloppend hart van een levendige stad. Kijk zelf maar naar de beelden en video hieronder, als je ‘t niet gelooft!

We blijven onze vraag aan het stadsbestuur dan ook herhalen: geef Sint-Jacobs en de Gentenaars waar ze recht op hebben, en herontwerp de omgeving. Student Wout gaf alvast een prachtige voorzet!

 

 

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X