• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Tweede plantactie Mach-H: 40 geveltuintjes op één weekend

28 september 2022 at 10:04am

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober wordt Macharius-Heirnis nog wat groener. Samen met lokale vrijwilligers legt de Geveltuinbrigade dat weekend meer dan dertig geveltuintjes aan. Deze actie maakt deel uit van het wijkbudgetproject “Mach-H”. 

Wijkbudget

Het team van Mach-H kreeg van Stad Gent 155.000 euro voor hun project “met verenigde krachten voor een groene en warme buurt“. Eerder dit jaar, op 18 en 19 juni, werden al 43 geveltuinen geplant. Op 1 en 2 oktober wordt het tweede weekend georganiseerd. 

“Het realiseren van zoveel geveltuinen in één weekend vergt planning, mankracht, werktuigen en volhouding. Al is het samenwerken aan zo’n gezamenlijk project natuurlijk bovenal ook plezant. Je brengt eigenlijk een groene infrastructuur aan die de wijk moet helpen verkoelen in tijden van opwarming,’ zeggen Divine en Lies die de plantweekends aansturen. 

Meer dan 36 vrijwilligers

De focus van deze tweede geveltuinactie ligt op de aanleg van geveltuinen in Macharius. De eerste actiedag richtte zich op 43 tuinen in de wijk Heirnis. Meer dan 30 vrijwilligers hebben toen geholpen om de geveltuintjes aan te leggen, dit weekend probeert Mach-H nog meer vrijwilligers te mobiliseren. 

De Geveltuinbrigade van Gents MilieuFront plande mee het opzet en de aanpak van deze vergroeningsweekends, levert een groot deel van het nodige materiaal aan en deelt haar kennis met de aanwezige vrijwilligers.

Mach–H werkt verder aan een gereedschapsbibliotheek (samen met de Klusserette) zodat elke bewoner gebruik kan maken van allerlei werktuigen – denk aan een ladder of een boor – zonder die zelf te moeten kopen. Er werden door Mach-H dit jaar ook al 61 gevelbanken verdeeld, en later dit jaar volgen er nog twintig, waarmee het beoogde doel van 100 in zicht komt .Ook het meer gerieflijk maken van parken en pleinen maakt deel uit van het wijkbudgetproject. Mach-H wil ook 60 bomen planten in de wijk, de biodiversiteit vergroten en meer water opvangen.

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X