• Wij zijn GMF
    Rosalie, vrijwilliger activiteitenwerkgroep
    Enthousiaste stadsgenoten ontmoeten en samen de handen uit de mouwen steken voor een duurzamer Gent, dat geeft me energie.

BIODIVERSITEIT

vrijdag 23 april 2021 - 09u46

Biodiversiteit, dat is de rijkdom van de natuur, de grote verscheidenheid aan dieren, planten, habitats en genen. Door interactie met omgevingsfactoren zorgt biodiversiteit voor ecosystemen waarin organismen kunnen leven, onder andere de mens. We kunnen niet overleven zonder de natuur, en toch beschouwen we die als iets vanzelfsprekends. Biodiversiteit is van cruciaal belang voor talloze menselijke activiteiten. Veel voedsel kunnen we alleen maar produceren dankzij een vruchtbare bodem, zuiver water en bijen die planten en bomen bestuiven. Planten zuiveren de lucht door zuurstof te produceren en verontreinigende stoffen op te nemen. De helft van de koolstofdioxide die we uitstoten wordt door de natuur geabsorbeerd. Deze 'koolstofputten' spelen een grote rol bij het afremmen van klimaatverandering.

BIODIVERSITEIT foto 2

Wat doet Gents MilieuFront ermee?

Voor GMF is het duidelijk: we moeten zo veel mogelijk het hoofd bieden aan het grote biodiversiteitsverlies dat nu aan de gang is - ook in de stad. Wist je dat stadsnatuur vaak biodiverser is dan het agrarische, monotone cultuurlandschap? De stad is een apart ecosysteem, met een eigen biodiversiteit.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle acties en campagnes die Gents MilieuFront de laatste jaren heeft opgezet rond biodiversiteit, van boomplantacties tot de aanleg van 1400 geveltuinen in Gent. Het lijstje op deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe acties en successen!

Gents MilieuFront is al langer bezig met biodiversiteit en klimaatadaptatie in een stedelijke context, getuige het ontstaan van de Geveltuinbrigade in 2017. Het thema biodiversiteit kan niet worden losgezien van de problematiek van droogte, groen, klimaat. Onze onthardingsacties zijn per definitie ook biodiversiteitsbevorderende acties.

Biodiversiteitsacties van GMF 

    • Mei 2021 - lezing Leo Van Broeck - 'Biodiversiteit in de stad'
      Samen met Green Office Gent vroegen we voormalig Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck een lezing te geven over biodiversiteit in de stad. Een boeiende uiteenzetting over de huidige biodiversiteitscrisis en ons destasreus gebruik van openbare ruimte, maar ook over oplossingen om onze wereld terug biodiverser te maken. Hier lees je een verslag, hieronder kan je de opname integraal herbekijken:

BIODIVERSITEIT foto 3

Interessante externe links

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid WordenX