• Wij zijn GMF
    Lieven, vrijwilliger beleidswerkgroep
    Gent mee veranderen door te denken én te doen!

Biodiversiteit

vrijdag 23 april 2021 - 09u46

Wat betekent biodiversiteit?

Loss of biodiversity

Biodiversiteit is een term die we gebruiken om de rijkdom van de natuur aan te duiden. Het gaat om de grote verscheidenheid aan dieren, planten, habitats en genen. Biodiversiteit zorgt door de interactie met omgevingsfactoren voor ecosystemen waarin organismen kunnen leven, zoals bijvoorbeeld de mens. We kunnen immers niet overleven zonder de natuur, en toch beschouwen we die als iets vanzelfsprekends. Biodiversiteit is van cruciaal belang voor talloze menselijke activiteiten. Veel voedsel kunnen we alleen maar produceren dankzij een vruchtbare bodem, zuiver water en bijen die planten en bomen bestuiven. Planten zuiveren de lucht door zuurstof te produceren en verontreinigende stoffen op te nemen. De helft van de kooldioxide die we uitstoten wordt door de natuur geabsorbeerd. Deze "koolstofputten" spelen een grote rol bij het afremmen van klimaatverandering

Voor Gents MilieuFront is het duidelijk: we moeten op zoveel mogelijk fronten het hoofd bieden aan het grote biodiversiteitsverlies dat nu aan de gang is - ook in de stad. Wist je trouwens dat stadsnatuur vaak biodiverser is dan het agrarisch monotoon cultuurlandschap? De stad is een apart ecosysteem met een eigen biodiversiteit. 

Wat doet Gents MilieuFront ermee?

Op deze pagina vind je een overzicht van alle acties en campagnes die Gents MilieuFront de laatste tijd heeft opgezet rond biodiversiteit. We realiseerden bijvoorbeeld al verschillende boomplantacties en legden al 1400 geveltuinen in Gent aan. We hopen dus om het lijstje op deze pagina heel regelmatig te kunnen aanvullen met nieuwe acties en geboekte successen!

Gents MilieuFront is al langer bezig met biodiversiteit en klimaatadaptatie in een stedelijke context, getuige het ontstaan van de Geveltuinbrigade in 2017. Het thema biodiversiteit kan niet worden losgezien van de problematiek van droogte, groen, klimaat. Onze onthardingsacties zijn per definitie ook biodiversiteitsbevorderende acties.

Biodiversiteitsacties van GMF 

IMG 9622 1

*BLOEMENZAADZAKJES | In het voorjaar van 2021 verspreidt GMF 3000 bloemenzaadzakjes over Gentse winkels als cadeau voor de Gentenaar en de Gentse biodiversiteit. 
 
We kozen voor het Tübinger bijenweidemengsel (bio-versie), inzaaiperiode van eind april tot eind juli. De zakjes bevatten 5g zaad met zaaidichtheid 2 gr/m². Je kan zowel in volle grond als in potten zaaien.
 
Meer info over de zaden vind je hier. 

Het overzicht van de winkels waar je een zakje kan ophalen - vind je hier.

Je mag ook altijd ééntje komen halen bij ons op kantoor in Dampoortstraat 81.
ZAAI ZE!
  

*INSECTENHOTELS | In maart 2021 boden we met GMF 50 insectenhotels aan, een deel gevulde en een deel ongevulde. Door het ophangen van een insectenhotel voorzie je voeding én schuilplaatsen voor de kleinste beestjes. Er zijn nog ongevulde insectenhotels te koop!

* OPRICHTING BOMENWERKGROEP | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*MUSSENLOFTS | In februari 2021 vonden 50 GMF mussenlofts hun weg naar Gentse tuinen om de mussenpopulatie een boost te geven! 

*EEN EYK VOOR VAN EYK | In februari 2021 adopteerden , ter ere van het Van Eyck jaar. De ‘adoptie-ouders’ moesten wel beloven hun eik de komende 100 jaar te laten staan en zo écht bij te dragen aan een groener Gent en meer zuivere lucht. 

*GUERILLABOSJE | In januari 2021 plantte GMF samen met enkele buren een 30-tal bomen in de Julienne de Vetterstraat in Mariakerke. Stadsbomen zijn uitstekende airco’s, filters voor stedelijke luchtvervuiling en bevorderen de biodiversiteit.

Interessante externe links

*www.geveltuinbrigade.be

*Stap voor stap je eigen geveltuin aanleggen (Stad Gent).

*Folder bouw je eigen bijenhotel van Natuurpunt vzw

*www.samenvoorbiodiversiteit.be

*www.tuinrangers.be/zelf-aan-de-slag 

*www.onzenatuur.be

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid WordenX