• Wij zijn GMF

    Birgit, vrijwilliger activiteitenwerkgroep

    Ik wil meehelpen om van Gent een groene plek te maken waar stad en natuur samenkomen

Bosplantactie in Afsnee i.s.m. Natuurpunt Gent

19 november 2022 om 10:00 // Hek langs Autoweg-Zuid (Afsnee), Autoweg-Zuid, 9051 Afsnee (Gent)
  • Datum: zaterdag 19 november 2022
  • Uur: 10:00 - 12:00 u.
  • Locatie: Hek langs Autoweg-Zuid (Afsnee), Autoweg-Zuid, 9051 Afsnee (Gent)

Info

Zaterdag 19 november planten we samen met Natuurpunt Gent 250 bomen als compensatie voor de bomen die verdwijnen op de AC Portus-site. Een heel nieuw bos in Afsnee! Daarnaast stoppen we ook nog eens 150 extra bomen en struiken in de grond om een mooie boszoom te realiseren. Help je ook een handje mee? Iedereen is van harte welkom!

We verzamelen om 10.00 uur aan het hek langs Autoweg-Zuid (net ten westen van de brug over de E40) in Afsnee
(zie exacte locatie op kaart).

Compensatie? Een beetje achtergrond

Met deze plantactie realiseren we een gemengd inheems bos op de terreinen op Afsneekouter. Die grond kocht Natuurpunt Gent eind 2020 over van Universiteit Gent. De aanplant is tegelijk ook een compensatie voor de bomen die sneuvelen voor de ontwikkeling op de site AC Portus, meer bepaald op de plek van het voormalige Belgacomgebouw aan de Keizer Karelstraat in Gent.

GMF en Natuurpunt Gent betreuren dat er bij het ontwerp van het project op de Portus-site amper rekening is gehouden met de aanwezige waardevolle en beeldbepalende bomen. GMF ging dan ook in beroep tegen de plannen. Door de uiteindelijk vertoonde goodwill van de ontwikkelaar en de beslissing om de boscompensatie uit te breiden – en wel x15 – gingen beide verenigingen akkoord met het rooien van de bomen en de aanleg van een groenzone. Wel op voorwaarde dat er wordt voldaan aan de condities vermeld in de vergunning: de projectontwikkelaar moet de verdwenen bomen compenseren door de aanplant van nieuwe bomen met een plantmaat 20/25 op het parkperceel op de Portus-site zelf, in combinatie met de aanplant van 250 loofbomen met een plantmaat 10/12 elders op Gents grondgebied. De plantmaat verwijst naar de stamomtrek van de boom op 1 meter hoogte.

En die 250 loofbomen, die gaan we samen aanplanten op zaterdag 19 november!

Een unieke kans om Gent actief te vergroenen, en alle hulp is welkom! Doe jij graag mee? Laat het ons weten via [email protected]. Ervaring is niet vereist, doe wel stevig schoeisel of laarzen aan – en als dat kan: breng een schop of spade mee!

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X