• Wij zijn GMF

    An, bestuurslid, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

Ontmoet… Ria ‘Dit was niet gewoon een job. Ik was even deel van een gezin’

10 december 2022 at 9:03pm

In deze rubriek laten we iemand aan het woord die zich rechtstreeks of onrechtstreeks inzet voor een duurzamer Gent. Deze keer aan de beurt: Ria Vanhee.

Achtentwintig jaar was Ria Vanhee de drijvende kracht achter de wasbare luier in Vlaanderen. Met het stopzetten van haar zaak Kiddybips, laat ze een leeg plekje achter in de Dampoortstraat.

Kiddybips was meer dan een handelszaak. Brood op de plank was nooit het hoofddoel, wel de verbinding met zoveel gezinnen. ‘Ik heb zoveel warme momenten gehad, in goede en minder goede omstandigheden. Dit was niet gewoon een job. Ik was even deel van een gezin.’

Haar bezoek aan Zimbabwe, begin jaren ‘90, was een grote inspiratie. Ze ervaarde er hoe hoogzwangere en pasbevallen moeders elkaar ondersteunden in een hechte gemeenschap. Dat wilde Ria ook: ‘Vrouwen die elkaar helpen. Die elkaar dragen doorheen leuke, mooie, zware én moeilijke momenten. Dat was mijn doel.’

Dat wilde ze op een duurzame en afvalvrije manier doen, zonder daarbij het sociaal aspect uit het oog te verliezen. Producten met biogarantie, gecreëerd in goede werkomstandigheden, genoten haar voorkeur.

Zo ontstond Kiddybips, een zaak die Ria met liefde en hard labeur zou loodsen van een heus staaltje pionierswerk tot gevestigde Gentse waarde. Voor veel mensen een veilige haven, een rustoord, een plek om thuis te komen.

Haar uitverkoop werd dan ook een heerlijke periode vol mensen die haar nog een laatste keer opzochten met warme herinneringen en dankbetuigingen.

Met het sluiten van haar zaak verlegt Ria haar focus naar de zorgsector, waar ze aan de slag is als verpleegkundige. ‘En wie weet komt er nog een overnemer voor de winkel. Dan kan ik straks een jonge ondernemer bijstaan met mijn ervaring. Dat zou mooi zijn,’ droomt ze.

Dit artikel werd geschreven door Anke Desagher voor Frontaal (editie herfst 2022), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Nathalie Samaes

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X