• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

Vrijwilliger Anouk ‘Ik vind het leuk om op de kleinere schaal te gaan kijken: dat maakt het behapbaar’

10 januari 2024 at 10:14pm

Tijdens mijn eerste Gentse Feesten ben ik de klimaatkerk van Gents Milieufront binnengewandeld’, zegt de Nederlands-Limburgse Anouk Merx. ‘Ik kende GMF eigenlijk nog niet, en een tijdje later heb ik me aangemeld voor de activiteitenwerkgroep. Zo stond ik in 2023 zelf als vrijwilliger op de Gentse Feesten.’

Wat heb je daar gedaan?
Ik heb kostuums en opdrachten helpen bedenken voor ons bootcamp klimaatactivisme. Ik heb vroeger lang toneel gedaan, dus ik vond dat keileuk: een beetje gek doen en het ludieke van GMF uitdragen. En ook gewoon met mensen babbelen. Ik ben mensen tegengekomen van vroegere groepsreizen die ik al keilang niet meer had gezien. Er waren ook mensen die het zo leuk vonden dat ze de hele tijd terugkwamen. Dan startte ik mijn uitleg: ‘wij zijn van het G… ‘ ‘Ja, maar dat weet ik! Ik ben teruggekomen om het aan vrienden te tonen.’ (lacht) Echt zo’n 4 keer in één week steeds opnieuw het hele proces doorlopen met alle opdrachtjes.

Wat heb je nog al gedaan als vrijwilliger?
Ik heb de Big Jump helpen voorbereiden, maar ik kon er helaas zelf niet bij zijn. En ik heb ook geholpen bij de openluchtcinema. De film ging over droogte, maar die avond is volledig verregend. (lacht) Omdat ik 26 jaar ben, werd ik ook gevraagd om te helpen bij het politiek jongerendebat. Achter de schermen hebben we veel gediscussieerd over welke stellingen we gingen gebruiken. Zelf heb ik niet zoveel met politiek, maar er moest ook gewoon veel worden voorbereid. En ik vond het wel leuk om die jongerenvoorzitters de kans te geven om hun visie te delen. Ze waren heel open en vriendelijk voor elkaar: vieze spelletjes zaten er gelukkig nog niet in.

Wat sprak je aan bij GMF?
Het lokale. Er zijn zo megaveel dingen die moeten gebeuren, maar het is allemaal zo groot en immens. Ik vind het leuk om op kleinere schaal te gaan kijken: dat maakt het behapbaar. Hier kun je misschien wel iets van impact maken.

Hoe kom je tot rust?
Ik lees veel. Soms vergeet ik dat mij dat rust brengt. In Nederland ging ik ook supervaak wandelen, en het is beschamend om te zeggen, maar ik woon hier nu bijna 3 jaar en tot 2 weken geleden was ik nog nooit in de Bourgoyen geweest. Mijn huisgenoten en ik hadden een kater, dus ik zei: ik wil nu naar het bos! De natuur maakt alles een stuk beter. Ik moet dat vaker doen, de fiets nemen naar de Bourgoyen. Ik woon dicht bij het Houtdok, en als het lekker weer is zit het daar vol mensen die een boek lezen of picknicken of weet ik wat. Dat moet meer, zo van die samenkomplekken. Dat ze daar dan een jachthaven van willen maken en het vol met boten gaan leggen, dat snap ik niet goed. Da’s een beetje triestig.

Wat zou jij doen met het Houtdok?
Geen boten leggen? Meer dobberdagen! (lacht) Bij de vorige dobberdag kreeg ik ook de vraag om te helpen via GMF, maar toen zei ik: nee, ik ga gewoon dobberen. We zijn dan met alle huisgenoten met opblaasbootjes naar daar gewandeld. Was tof!

Zijn je huisgenoten bezig met duurzaamheid?
In meer of mindere mate. We hebben iemand die vegetarisch is, maar we proberen daar allemaal wel een beetje op te letten. We hebben niet allemaal tijd of budget om altijd naar de verpakkingsvrije winkel te gaan, maar je kunt maar proberen je steentje bij te dragen: minder vlees eten, wat opletten met wat je koopt, veel tweedehands kopen, en gewoon minder consumeren.

Hoe zie jij de toekomst?
Ik vind het hoopvol dat zoveel jongeren zich megahard inzetten. Ook bij GMF komen er steeds meer jonge mensen bij, ook studenten. En het is hier niet allemaal geitenwollensokken. (lacht) Niet dat er iets mis is met geitenwollensokken.

Wat wil je nog meegeven aan de lezers?
Kom bij GMF activiteiten organiseren, da’s keigezellig! (lacht) Zelfs de vergaderingen zijn altijd gezellig, en nadien gaan we nog nabespreken op café.
Op zo’n vergadering zitten we met 6 tot 10 rond tafel, en in onze WhatsApp-groep zitten nog veel meer mensen die niet mee vergaderen en wel graag helpen op activiteiten. En ze staan open voor alles, dus als je een zot idee hebt: kom erbij!

Dit artikel werd geschreven door Zjef De Loose voor Frontaal (editie winter 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Jurgen Remmerie

Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten!  [email protected]

 

 

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X