• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Vrijwilliger Marie ‘Ik vind het gemakkelijker om verbinding te maken via tekeningen dan woorden’

29 juli 2023 at 6:08pm

Van een lucht vol jaarringen tot kleine kleurrijke mensjes tussen een wildgroei aan planten: huisillustrator Marie brengt kleur in jouw Frontaal.

Mijn illustraties draaien meestal rond natuur. Nochtans ben ik in ’t stad opgegroeid, maar ik was altijd op zoek naar beestjes en insecten. Ook als ik mensen teken, laat ik die deel uitmaken van de natuur. Ik vind het leuk om ze dan een beetje te vermonsterlijken. Dat maakt het voor mij nog natuurlijker, want de natuur is niet altijd mooi. Diepzeedieren zijn bijvoorbeeld superlelijk en eng. Maar die zijn ook deel van de natuur.

Hoe kwam je bij GMF terecht?
Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal. Eerst zat ik bij de beleidswerkgroep, maar ik had het gevoel dat ik niet veel kon bijdragen. Ik vind het makkelijker om verbinding te maken via tekeningen dan woorden. En toen hoorde ik dat ze een illustrator zochten.

Wat maakt een goede illustratie?
Als je met een simpel beeld meteen impact maakt. Of wanneer je kleuren gebruikt op een onverwachte manier. Er zijn zoveel cliché dingen die je kan doen. Als je dan iets anders doet, dan is dat veel interessanter. Ik heb bijvoorbeeld een illustratie van een kevertje met een lange snuit. Die heb ik in de ruimte gestopt en een beetje high gemaakt. (lacht)

Waar haal je inspiratie?
Van series en muziek, of van een vogel die ik heb gezien tijdens een wandeling. Toen ik nog aan het water woonde heb ik veel aalscholvers getekend. Tijdens de coronaperiode waren er veel watervogels: ook futen, meerkoeten en reigers. In december zijn we verhuisd en in het parkje in onze straat zat onlangs een zeldzame vogel. Plots zat het hier vol met vogelspotters. Als ik tegenwoordig een vogel zie die ik niet ken, dan zoek ik die achteraf op. Tenminste als die een beetje herkenbaar is, want er zijn miljoenen vogels die voldoen aan de beschrijving van ‘een klein bruin vogeltje’.

Hoe heb je leren illustreren?
Op mijzelf. Ik heb alles digitaal geleerd. Als je dan een fout maakt kan je met Ctrl + Z een stap terug en meteen iets anders doen. Sinds de opkomst van artificiële intelligentie schilder ik vaker, misschien omdat ik wil bewijzen dat ik mijn werk echt zelf heb gemaakt?

Tekende je vroeger ook al veel?
Zoals zovelen ben ik beginnen tekenen omdat ik graag keek naar anime en naar Pokémon, dus misschien is dat wel een deel van de oorzaak nu ik er zo over nadenk. (lacht) Wat mij ook geïnspireerd heeft zijn Ukiyo-e, die typische Japanse houtblokprints met geisha’s en landschappen. Die zijn ook heel organisch en kunnen op een simpele manier een hele sfeer oproepen. Vroeger waren mijn kleuren zoals bij een houtblokprint ook meer gedempt, maar nu gebruik ik graag felle kleuren. Op een bepaald moment heeft er iets geklikt en waren plots al mijn tekeningen fluopaars. (lacht)

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een tijdje gewerkt als freelance illustrator. Nu volg ik een korte opleiding om als RPA developer alledaagse taakjes te leren automatiseren. Hierna wil ik parttime werken zodat ik nog veel tijd heb om te tekenen en te gamen. Ik speel nu Outer Wilds, waarbij je als alien rondgaat in het universum. Elke planeet die je bezoekt heeft zijn eigen zwaartekracht, zijn eigen fysica en fauna en flora. Dat geeft je zoveel appreciatie voor de eigenheid van onze planeet.

Zie je jezelf nog voltijds werken?
Nee, maar ik snap ook dat ik in een geprivilegieerde positie zit: ik wil geen kinderen, mijn vriend werkt ook parttime en we hebben het geluk dat we dit appartement kunnen huren. Ik denk dat tijdens de coronaperiode wel meer mensen zich zijn gaan afvragen: wat is echt belangrijk voor mij? En waar wil ik tijd aan spenderen? Ik vind dat belangrijke vragen om regelmatig opnieuw te stellen in je leven. Soms is het gewoon beter om minder te willen doen, en dan bedoel ik niet qua activisme, maar misschien moet je bijvoorbeeld niet op reis gaan dit jaar. Soms is het gewoon leuker en gezonder om trager te leven, voor jezelf en voor je omgeving.

instagram.com/maari.bok

Dit artikel werd geschreven door Zjef De Loose voor Frontaal (editie zomer 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten!  [email protected]

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X