• Wij zijn GMF

    An, bestuurslid, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

GMF controleert zone 30 – 64 % van de wagens houdt zich aan snelheid

1 september 2017 at 8:26am

64 procent van de wagens rijdt 30 kilometer per uur of minder

GMF leent toestel om snelheid te meten gratis uit. 

Op woensdag 6 september (tussen 7.50 u en 8.30 uur) meette GMF de snelheid van de wagens rijdend naar de ring in de Papegaaistraat ter hoogte van het kruispunt met de Johan Daisne straat. In deze 40 minuten telden we 309 voertuigen. 197 reden 30 kilometer of minder en hielden zich aan de snelheidsbeperking. Dit is 64 procent. 85 procent van de wagens rijdt trager dan 35 kilometer per uur. De hoogste snelheid die we noteerden was 50 kilometer per uur. Onderaan het bericht vind je de grafiek met alle metingen.

WP 20170904 08 23 46 Pro

Gents MilieuFront is voorstander van de zone 30. Verminderde snelheid leidt tot minder ongevallen. Zeker in schoolomgevingen (en met de start van het schooljaar) is dit van belang. Vele jonge kinderen en ouders banen zich dan een weg door het stadsverkeer. In de buurt van de Papegaaistraat zijn verschillende scholen. Het is belangrijk dat de zone 30 goed wordt nageleefd. Gents MilieuFront vraagt dat de politie op invalswegen en wegen met een straatprofiel die daartoe leiden intensief controleert en verbaliseert.

Van de 309 voertuigen telden we 5 bestelwagens en 2 vrachtwagens. In deze periode reden er ook 4 trams langs die zich ook hielden aan de snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. Ook de politiewagen reed traag voorbij.

Het kruispunt dat we uit kozen geeft een goede indicatie van het naleven van de snelheidsbeperking. Als er ruimte is, kan hier snelheid gemaakt worden. Op die momenten noteerden we de hoogste waarden. Een fietser, een wagen die moet afslaan, houdt het verkeer op. Dit is de verklaring voor de soms lage waarden. De gemeten waarden vallen dus mee, al heeft dat veel met het tijdstip (ochtendspits) te maken. 64% van de chauffeurs hielden zich aan de zone 30. Op zich een goed resultaat. Al zijn er dus ook nog heel wat chauffeurs die zich niet aan de zone 30 hielden.

We zagen geen agressieve chauffeurs of fietsers en geen snelheidsduivels. De automobilisten gaven plaats aan de fietsers en stopten voor de voetgangers en overstekende fietsers. We zagen ook ouders en kinderen op de fiets op weg naar school.

GMF heeft zelf een toestel aangekocht om heel makkelijk snelheid te controleren. Wil je ook de snelheid meten in je straat? Gents MilieuFront leent het toestel gratis uit en we hebben een klein draaiboekje over hoe je het toestel kan gebruiken. Wil je het toestel ontlenen laat dan iets weten op [email protected] 

De metingen gebeurden met een Speedgun. Deze speedgun geeft een accurate waarde vanaf 16 kilometer per uur. Meer op http://bushnell.com/spectator/outdoor-technology/velocity-speed-gun

grafiek speedgun

aantal voertuigen en hun snelheid – woensdag 6 september – tss 7u50 en 8u30

 

 

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X