• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Werken The Loop worden in mei stil gelegd

30 april 2015 at 8:44am

Het hele debat rond dit project moet duidelijk opnieuw gebeuren, deze keer met échte inspraak van de Gentenaars.

Naar aanleiding van de campagne Rip The Loop en de juridische procedures die GMF en Unizo hebben aangespannen, leggen de projectontwikkelaars de werken aan The Loop stil. GMF en Unizo zijn tevreden over deze nieuwe evolutie en vinden dat het tijd is om het hele project opnieuw te bekijken.

Op 29 april vernamen we het nieuws (zie hier pagina 7 – laatste lijn) dat de projectontwikkelaars McArthurGlenn en Banimmo de bouwwerken voor de ondergrondse parking van The Loop vanaf mei uit eigen beweging zullen stil leggen. GMF en Unizo vragen de schorsing en de vernietiging van de bouwvergunning voor de parking. Verder startte GMF een kortgeding om de werken aan de parking te laten stil leggen.

Het lijkt erop dat de projectontwikkelaars nu hebben ingezien dat onze argumenten steek houden en de eer aan zichzelf houden. Ze willen ook een nieuw milieueffectenrapport (MER) opmaken om het project opnieuw te bestuderen.

Tijd voor grondig debat over de toekomst van Gent

GMF en Unizo zijn uiteraard tevreden over deze laatste ontwikkelingen. “Het bewijst dat onze argumenten en de commotie die is ontstaan in Gent rond dit dossier terecht waren,” zegt GMF-woordvoerder Steven Geirnaert. Voor de Gentse milieuvereniging is het stil leggen van de werken nog maar de eerste stap. Nu begint het echte werk pas.

“We hebben ondertussen nog twee procedures lopen,” vertelt Geirnaert. “We willen de bouwvergunning vernietigd zien voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Omdat zo’n uitspraak lang op zich kan laten wachten, vragen we tegelijkertijd via een kort geding om ook de werken stil te leggen. Ook al zeggen de projectontwikkelaars nu dat ze de werken zelf willen stilleggen, dat verandert niets aan onze juridische procedures. Integendeel, die blijven doorlopen en we verwachten binnenkort een uitspraak om de werken te staken.”

GMF wil dat de bouwvergunning definitief van tafel wordt geveegd en dat het debat rond The Loop opnieuw geopend wordt. Het is hoog tijd dat het stadsbestuur bewijst dat ze de bezorgdheid over dit project bij de Gentenaars en de buurgemeenten ernstig neemt.

Het bestaande toekomstbeeld voor The Loop moeten opnieuw bekeken en anders gepland worden. Voor GMF en Unizo is het duidelijk: dit project is een verhaal van vastgoedbaronnen, snelle winst voor privéinvesteerders en zware maatschappelijke gevolgen. Het stadsbestuur probeert dit project te verkopen als een zegen voor Gent, maar dat verhaal rammelt langs alle kanten.  De impact op de kernstad, de omliggende gemeenten, de luchtkwaliteit en mobiliteit zijn geen zegen, maar een gepeperde rekening voor alle inwoners van de regio. Ook het argument van de projectonwikkelaars en de stad Gent datThe Loop enkel outlet zou verkopen, is een snel te doorprikken fabeltje.

Plannen voor The Loop gebaseerd op los zand

De plannen van de projectontwikkelaars zijn nog onduidelijk. “In het verleden hebben de stad Gent en de projectontwikkelaars er alles aan gedaan om dit project zonder al te veel inspraak te realiseren,” aldus Geinaert. “Het is goed dat de werken worden stil gelegd, maar we willen niet dat een nieuw milieueffectenrapport een nieuwe poging wordt om het outletcenter te rechtvaardigen. Een beetje opsmuk hier en wat andere lijntjes daar veranderen niets aan het project zelf.”

De bestaande bouwvergunning slaat enkel op het eerste deel van The Loop. Het mag niet de bedoeling zijn dat het stilleggen van de werken de voorbode is voor een nieuwe vergunning voor het hele project.

Belangrijk om te weten is dat ook de socio-economische vergunning, van toepassing op het uitbaten van een winkelcentrum, halverwege maart is verlopen. Tenzij voor die datum de bouw van het outletcenter gestart zou zijn, wat niet het geval is. “Wij betwisten dus de rechtsgeldigheid van de huige bouwvergunning en menen dat die niet van toepassing is op de bouw van een winkelcentrum. Hun vergunning om een outletcenter uit te baten is dus gebaseerd op een bouwvergunning die wordt betwist en waarvoor de werken nu worden stil gelegd!”

Het hele debat rond dit project moet duidelijk opnieuw gebeuren, deze keer met échte inspraak van de Gentenaars.

Kiest stad Gent voor belangen inwoners of van vastgoedbaronnen?

Het wordt hoog tijd dat de stad Gent, die zelf financiële belangen heeft in The Loop, duidelijk maakt waar ze naar toe wil. Wilt het stadsbestuur daadwerkelijk van Gent een klimaatneutrale stad maken? Is het hippe en vooruitstrevende imago van Gent een verdiende eretitel? Of zwicht het stadsbestuur voor kortetermijndenken, outlet en goedkope kleding?

“De stad Gent roept haar burgers op om daken te isoleren, lokale groenten te eten, openbaar vervoer te gebruiken en met de fiets te rijden. Maar zelf gaat ze plat op de buik voor auto’s, sociale dumping en het uithollen van haar stads- en wijkcentra.” besluit Geirnaert. “Hopelijk kunnen we met onze acties het stadsbestuur tot betere inzichten brengen. We krijgen massaal steun van de Gentenaars, lokale middenstand en verschillende buurgemeenten. En dàt zijn de belangrijkste schakels om onze toekomst duurzaam te verankeren.”

GMF en Unizo blijven ondertussen campagne voeren onder ‘Rip The Loop’. Deze actie leverde al 11.000 euro op, waarvan we al een paar duizend euro hebben uitgegeven aan juridische kosten. Blijf ons dus steunen en zo kunnen we verder strijden voor het Gent van de toekomst.

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X