• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Docks, Uplace… The Loop in Gent?

22 oktober 2016 at 9:28am

Deze week opende in de Brusselse gemeente Schaarbeek met DocksBruxsel een nieuw shoppingcenter waar niemand op zat te wachten. Een shoppingcenter dat opnieuw de concurrentie aangaat met bestaande winkels in de omliggende gemeenten, terwijl er volgens vakmensen in België nu al 30.000 winkels te veel zijn. Hebben we dan nog een shoppingcenter nodig in dit volgebouwde land? Zeker als twee op drie bezoekers met de auto zal komen, terwijl alle wegen nu al elke dag dichtslibben? Bond Beter Leefmilieu vat het mooi samen: “Drie keer gelogen, nul keer vernieuwend”.

Grote shoppingcentra hebben al lang niet meer de aantrekkingskracht die ze ooit hadden. Ook Unizo ziet in dat het “zoveelste banale shoppingcenter” geen toegevoegde waarde heeft, zeker niet als het om dezelfde kledingswinkels gaat die je overal terugvindt. Meer en meer bezoekers laten shoppingcentra trouwens links liggen. Er zouden dit jaar 6 procent minder bezoekers geweest zijn in de 16 grote Vlaamse shoppingcentra. De terreurdreiging zal er ook mee te maken hebben, maar is het zielloze randstad-mega-shoppingcenter dat enkel met de auto bereikbaar niet simpelweg voorbijgestreefd?

GMF zegt al jaren dat shoppingcentra concepten uit de vorige eeuw zijn. Ook in Gent zijn de plannen voor het outletcentrum aan The Loop nog altijd niet opgeborgen. De projectontwikkelaars broeden nog steeds op hun plannen om een outletcenter te bouwen tussen Flanders Expo en Ikea. Ook hier zit niemand op dit gedrocht te wachten: zowel burgers als lokale middenstand verenigen sinds eind 2014 via de campagne Rip The Loop om te protesteren tegen de komst van dit winkelcentrum. 

Ondertussen is het al een tijdje windstil rond The Loop, maar de stad Gent staat nog steeds klaar om miljoenen euro’s te investeren in deze hoogmis van betonboeren en vastgoedbaronnen. Hun oorspronkelijke aanvraag voor de bouw van een parking werd nog wel positief geadviseerd door het stadsbestuur en vergund door de Vlaamse overheid. Daarop trokken Gents MilieuFront, Unizo en de stad Deinze naar de rechter.

In mei 2015 werden de werken om proceduriële redenen gestaakt. De projectontwikkelaars dienden wel een nieuw MilieuEffectenRapport in om het hele project opnieuw op de rails te krijgen (onze kritiek op dit rapport vind je hier), maar sindsdien zijn geen verdere stappen ondernomen. We hopen dat zowel de overheid als de projectontwikkelaars inzien dat er voor een outletcenter op The Loop geen plaats is. En we hopen en verwachten vooral dat de stad Gent haar ambities als moderne en duurzame stad wil waarmaken en resoluut nee zegt dit tegen dit project. 

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X