• Wij zijn GMF

    Lieven, vrijwilliger beleid

    Gent mee veranderen door te denken én te doen!

Projectontwikkelaar The Loop in slechte papieren – Stad Gent moet dit project herzien

30 november 2016 at 3:08pm

Banimmo, de projectontwikkelaar van The Loop en het outletcenter maakt geen al te goede beurt op de financiële markt. Het aandeel van Banimmo kreeg op 29 november stevige klappen. Het bedrijf kondigde aan dat ze enkele afdelingen zouden verkopen en projectmaatschappij Urbanhove van de hand te doen. Urbanove moest in drie Waalse steden shoppingcenters bouwen, maar zit een gerechtelijke reorganisatie zit. Voor meer info daarover kan je onderaan dit artikel een stuk uit De Tijd van 30 november 2016 lezen.

The Loop en het outletcenter zijn al langer een doorn in het oog van Gents MilieuFront. Gents MilieuFront heeft een procedure lopen bij de raad voor vergunningsbetwisting tegen het project en voert samen met Unizo campagne tegen het outletcenter. 

Schepen Christophe Peeters liet op vastgoedbeurs Mapic eind november 2016 ook al doorschemeren dat het outletcenter er niet meer hoefde te komen voor 2020.  Hij zei, net zoals GMF en Unizo al meer dan een jaar geleden, dat een outletcenter “een concept van twintig jaar geleden” is.

Gents MilieuFront vindt dat het hoog tijd is om de stekker uit het project te trekken. De stad Gent wil miljoenen investeren in een project ‘van twintig jaar geleden’, gaat de mode in de binnenstad laten doodbloeden, haalt een verkeersinfarct in huis en dat allemaal in samenspraak met een zakenpartner als Banimmo.  Dezelfde partner die op andere plaatsen zijn afdeling shoppingcenter van de hand doet en in slechte papieren zit. 

Beste Gentse politici, trek de stekker uit The Loop!

 

We halen de info over Banimmo uit een artikel van de Tijd van 30/11/2016

Op de brede markt kreeg Banimmo stevig op zijn donder. Het aandeel reageerde met vertraging op het nieuws dat de vastgoedontwikkelaar maandagmorgen de wereld instuurde. Banimmo kondigde aan zijn Parijse kroonjuweel, de Marché Saint-Germain, voor 130 miljoen euro van de hand te doen, maar vertelde er niet bij hoeveel meerwaarde het daarop realiseerde.

De verkoop past in een verkoopplan van 190 miljoen euro dat tot doel heeft de schuldgraad te verminderen. Maar Banimmo heeft nog andere katten te geselen, in de eerste plaats Urbanove, de projectmaatschappij die in drie Waalse steden shoppingcenters moest bouwen, maar in een gerechtelijke reorganisatie zit. Het vastgoedbedrijf heeft er blijkbaar geen goed oog in, want het kondigde maandag aan de resterende waarde van de lening van 26,5 miljoen euro aan Urbanove op nul te zetten in de boeken. Dat zal extra op de resultaten over 2016 wegen.

Tom Simonts van Bolero merkte op dat de volledige afschrijving van de lening aan Urbanove vragen oproept over de waardering van de rest van de activa. Dat kan implicaties hebben voor de schuldfinanciering, voor ‘het potentieel om in lijn te blijven met de bankconvenanten’. Beleggers zijn er niet gerust op en stuurden het aandeel 10,7 procent lager naar 3,93 euro.

 Het hele artikel vind je hier

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X