• Wij zijn GMF

    Zjef, vrijwilliger redactieraad Frontaal magazine

    Alle beetjes helpen, en samen bereiken we meer.

Ontmoet… Hadewijch ‘Van stoppen is zeker geen sprake’

26 maart 2023 at 7:54pm

In deze rubriek laten we iemand aan het woord die zich rechtstreeks of onrechtstreeks inzet voor een duurzamer Gent. Deze keer aan de beurt: Hadewijch Breyne van Akker en Ambacht in de Meibloemstaat (Gent).

Ik ben opgegroeid in de Brugse Poort. Van thuis uit kregen we het korteketenprincipe (letterlijk en figuurlijk) ingelepeld; melk haalden we bij de boer in Lovendegem, we kochten een deel van een koe voor in de diepvries en groenten kwamen van de boerenmarkt.

Mijn papa Jan droomde al lang van een coöperatieve buurtwinkel. Toen creatie- en ontmoetingsplek De Koer in dit pand trok, stond het voorste gedeelte leeg, de ideale locatie was gevonden! Af en toe ging ik papa in het weekend aflossen. Zo ben ik er ingerold.

In mei overleed papa. De winkel wordt sindsdien met een warm team van meewerkende vennoten verder uitgebouwd! Van stoppen is dus zeker geen sprake, ondanks geruchten die de ronde doen.

De Brugse Poort is een erg diverse buurt. De wat oudere Gentenaars denken dat de termen ‘ecologisch’ en ‘fairtrade’ gelijk staan aan duur. Dat terwijl we gewoon eerlijke prijzen hanteren. Gezinnen van andere origine hebben de weg naar onze winkel gevonden, producten zoals rauwe (geiten)melk en plantgoed voor de moestuin zijn hierbij vaak ijsbrekers.

Met ons plantenaanbod proberen we mensen van buiten de buurt aan te trekken. In de toekomst staan er workshops rond tuinieren op de agenda, een investering om samen met De Koer zonnepanelen te plaatsen, een groter assortiment bulkgoederen … Het zijn nu geen tijden om grote sprongen te maken, maar wie weet komt er ooit zelfs een tweede winkel. Het team dat we nu hebben is er alvast hecht genoeg voor.’

Dit artikel werd geschreven door Sabine Huyghe voor Frontaal (editie winter 2022), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto’s: Manas Bharadwaj, website Akker en Ambacht

 

 

 

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X