• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

Ontmoet… Zoë ‘Alles begon met de niet gedragen hemden van mijn grootvader’

10 april 2023 at 4:09pm

In deze rubriek laten we iemand aan het woord die zich rechtstreeks of onrechtstreeks inzet voor een duurzamer Gent. Deze keer spreken we met Zoë De Cock, die verkozen werd tot student- ondernemer van 2022 met haar duurzaam kledingmerk Renēe.

‘Ik wil laten zien dat er een andere manier is om mode te maken, zonder mens en milieu uit te buiten’ begint Zoë gedreven. ‘Met Renēe maak ik van kledij, die niet gedragen of verkocht is, nieuwe unieke stuks.’

‘Mijn studie modetechnologie was een absolute eyeopener omtrent fast fashion en de hele mode- industrie. Dat wist ik niet. Meer nog, dat wilde ik niet! Toen mijn grootvader tijdens de coronaperiode een deel van zijn amper gedragen hemden wou weggooien, zag ik een kans om te experimenteren. Uit drie hemden maakte ik een kleed. Mijn ontwerpen toonde ik op Instagram.’ Tot haar oprechte verbazing bleek er veel interesse. Daarom richtte ze Renēe by Zöe op.

‘Intussen werk ik vanuit een gedeeld atelier in de Dampoortstraat en maak ik naast kleedjes ook kimono’s uit jeansbroeken. Dat doe ik grotendeels zelf, maar sinds kort besteed ik een deel van de productie uit aan een naaiatelier in Mechelen, dat gerund wordt door een Syrische vluchteling. Het sociale aspect is immers essentieel in mijn onderneming.’

‘Eigenlijk is Renēe heel spontaan gekomen en gegroeid. De start was niet het moeilijkste, als student-ondernemer wordt je immers goed omringd. Nu is het echter zoeken naar een haalbaar verdienmodel. Ik hoop van Renēe mijn full-time job te maken, maar als dat niet kan, dan stopt het. Ik ga sowieso geen compromissen maken rond materialen of productie buiten België.’ Aan het enthousiasme van Zoë zal het alvast niet liggen!
Meer info vind je hier en hier

Dit artikel werd geschreven door An Van Hemeldonck voor Frontaal (editie lente 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto’s: Jurgen Remmerie
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X