Vrijwilliger Ben ‘Ik kom veel schone mensen tegen bij GMF’
21 december 2021 at 3:25pm‘Het aanpakken van de klimaatproblematiek is als het voorbereiden en lopen van een marathon, alleen is het niet duidelijk welke kilometer we aan het lopen zijn’. Het is een van de bedenkingen die vrijwilliger Ben De Troyer noteerde als startschot voor een fijn gesprek.
Ben – Na 25 jaar verstokt roken (tot 2005) nam ik de uitdaging aan om een marathon te lopen. Ik dacht dat mijn lichaam dat niet kon. Wonderbaarlijk genoeg lukte het me wel en bleek mijn lichaam in staat zich te herstellen. Ik besef nu dat de natuur een onwaarschijnlijke veerkracht kan demonstreren. Haar herstellende factor is onvatbaar en genereus. Gedragsverandering kan de aarde in staat stellen zich te herstellen. Ik werd lid van GMF om me in te zetten voor een mentale transitie die nodig is.
Wat doe je bij GMF?
Voor ik je choqueer moet ik misschien eerst vertellen dat ik drieënhalf jaar geleden stopte met werken. Als oprichter van het communicatiebedrijf Karakters werd het me na 11 jaar te groot. Het slokte me volledig op. 23 personeelsleden waren er tewerkgesteld toen ik het bedrijf heb overgelaten. Ik heb het geluk gehad te mogen werken met en voor vele interessante personen en organisaties. Geld verdienen interesseert me niet echt, ik ben niet materialistisch. Vandaag ben ik huisman, ik zorg voor vrouw en kinderen. Voor sommigen is dat blijkbaar choquerend. Als ik tijdens een gesprek vertel dat ik niet ‘werk’, valt het gesprek dikwijls meteen stil. Het boeiende, ‘onbetaalde’ leven dat ik vandaag leid komt niet aan bod, tenzij ik het gesprek over een andere boeg gooi. Wat je doet voor werk bepaalt vandaag hoe mensen naar je kijken.
Plots had je ook tijd voor GMF?
Bij GMF ben ik penningmeester, sinds 2020 ongeveer. Ik begrijp iets van de financiële kant van organisaties, ik kom uit de bedrijfswereld. Het is een verademing om bij een organisatie te helpen die niet financieel gericht is. Ik kom er veel schone mensen tegen. Ik had tot dan toe enkel gewerkt met bedrijven die winst ‘moeten’ maken. Als penningmeester bij GMF vind ik het mijn belangrijkste taak om te zeggen: jullie worden groter, bereid jullie daarop voor, investeer in mensen en kennis. En blijf jezelf. Ik amuseer me het meest met korte uitvoerende opdrachten. Ik ga voor GMF ook peuken en fietsen tellen. Ook bij andere organisaties help ik graag, bij het Huis van Alijn tijdens de Gentse Feesten bijvoorbeeld. Wat me opvalt is de snelheid waarmee iedereen zijn dagelijks leven vult. Ik wil bewust niet meer in die maalstroom zitten. Ik ga enkel nog voor zaken waar ik voor sta. Een ander project waar ik tijd en energie in stop is het verbouwen van een huisje op een manier die zo weinig mogelijk de aarde belast. Ik maak vooral gebruik van ecologische materialen die mensen op overschot hebben. Ik fietste net nog naar Melle om isolatiemateriaal op te halen dat iemand te veel gekocht had. Als het huis klaar is wil ik alle schenkers uitnodigen voor een tweedehandsfeest. Een pannenkoekenhuisje is ook een mogelijkheid, maar niet voltijds en niet op commerciële basis. Momenteel kijk ik, als zanger, uit naar de eerste single die ik met de band ‘The new government’ uitbreng. Die swingt! Zoals GMF.
Waar komt je betrokkenheid vandaan?
Van thuis uit heb ik enkel verwarring meegekregen. Ik schop al heel mijn leven tegen schenen. Het is een zoektocht om tot rust te komen. Altijd vond ik bij mezelf een geëngageerd persoon terug. Dat ontwikkelde ik bij de jeugdbeweging. Dingen overkomen mij en ik kan beslissingen nemen. Toch zat ik nooit echt in een milieuactivistische kring, dat is ook een reden waarom ik het nu wel doe. Ik ben veruit de enige vijftiger in het bestuur en dat is goed. Veel organisaties kampen met een vergrijzend bestuur, bij GMF is dat niet het geval. Hopelijk blijft het zo!
Nog tips voor andere vrijwilligers?
Kuis voor uw eigen deur. Daarmee bedoel ik: kijk niet naar een ander, je moet het zelf doen. Een geveltuin bijvoorbeeld, de buren zullen dat dan misschien ook overwegen. Bij particulieren lukt deze aanpak aardig, maar hoe spreken we grotere organisaties aan? Hoe gaan we de bedrijven in de haven bereiken, wat toch een doelstelling is in het beleidsplan.
Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten! [email protected]
Dit artikel werd geschreven door Karel Lauwers voor Frontaal (editie winter 2021), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!
Foto: Manas Bharadwaj