• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Op kot zonder kot

1 februari 2024 at 8:10pm

Maité kwam enkele jaren geleden voor haar studies naar Gent. Omdat het op kot niet altijd even aangenaam wonen was, deelt ze nu met vrienden een huis in de Brugse Poort. Co-housen is onder studenten niet uitzonderlijk, Frontaal vond het toch de moeite waard om hen eens aan de tand te voelen. Want zorgen zij er niet voor dat gezinnen in Gent amper nog een betaalbare woning kunnen vinden?

Met hoeveel wonen jullie hier?
‘Ik woon hier met mijn lief die ook nog studeert. Verder is er nog een student, iemand die al een job heeft en iemand die op zoek is naar werk. We kenden elkaar vooraf en kozen bewust voor een huis om samen in te wonen, ik had het echt gehad met de koten waar ik daarvoor zat. In een ervan woonden we met 14 studenten in het gebouw, er hoeft er maar één zijn afwas te laten staan en het wordt al snel een rommeltje. Er zaten muizen, het afval op de koer bleef staan, het was er kortom echt onaangenaam. De eigenaar liet het gebouw verkommeren en had er dus amper kosten aan, terwijl hij wel maandelijks 14 keer huurgeld binnenrijfde.

Wat is nog een verschil met op kot zitten?
Hoe ik nu woon is goedkoper dan op kot gaan. De prijzen van de koten stegen de afgelopen jaren enorm, onder andere door de energiecrisis. Van mijn laatste kot had de eigenaar het huurgeld maar liefst met €120 verhoogd toen ik er in trok. Ik merkte die jaren ook echt dat mijn uitgaven stegen, dat onder andere voeding duurder werd. Er zijn studenten die 2 à 3 dagen per week moeten werken om rond te komen. Het wordt bijna genormaliseerd dat je als student moet werken om je studies en bijkomende kosten te betalen, terwijl een voltijdse studie eigenlijk al een job op zich is. Dan is het niet verwonderlijk dat sommige studenten tegen een burn-out aanlopen. Of er wordt verwacht dat je ouders alles betalen, wat ook niet voor iedereen haalbaar is.

Wat vind je van de stelling dat jullie huizen onder de neus van gezinnen wegsnoepen?
Hoe we hier wonen is niet helemaal toegestaan omdat we niet allemaal hier gedomicilieerd zijn, terwijl dat voor co-housing wel verplicht is. Als we als studenten onze domicilie hier wel  zetten, hebben onze ouders geen recht meer op kindergeld, waarmee ze onze studie helpen te betalen. Ik besef dat de idee leeft dat we huizen van gezinnen inpalmen, maar ik vind dat niet volledig correct. Studenten en werkenden worden tegen elkaar opgezet in een soort verdeel- en heersspel. Zo wordt de aandacht afgeleid in plaats van dat er werk gemaakt wordt van een oplossing: meer investeren in betaalbare huisvesting. Zowel voor gezinnen als voor studenten.

Frontaal: hoe zou het volgens jou anders moeten?
De UGent wil per se progressief zijn, dan moet ze er ook mee voor zorgen dat studeren toegankelijk is voor iedereen en het geen elitaire bedoening wordt. Studeren zou een basisrecht moeten zijn. Vaak willen jongeren wel een diploma behalen maar staat een gebrek aan  financiële middelen dat in de weg. De UGent bespaart echter in plaats van te investeren. Zo hebben ze sommige opleidingen ingekort van 5 naar 4 jaar, terwijl er maar een deel van de inhoud wegvalt. De werkdruk verhoogt dus, en als je daarbij ook nog een studentenjob moet doen wordt het helemaal lastig.

Ook de overheid heeft haar bijdrage te leveren in betaalbare en betere huisvesting. Er zou bijvoorbeeld een plafond op de prijzen van koten kunnen komen. Verder vind ik dat er moet nagedacht worden over een basisinkomen, ook voor studenten, er is in de samenleving geld genoeg. Nu kan je wel aanspraak maken op een beurs, maar die dekt de kosten niet volledig, en je blijft nog steeds afhankelijk van je ouders. Een huisbaas vinden die aan studenten wil verhuren was niet evident; ofwel moesten onze ouders garant staan, en blijven we dus wederom afhankelijk van hen, ofwel moesten we loonfiches kunnen voorleggen. Ik denk dat deze huisbaas wel aan ons verhuurt omdat ze redeneert dat ze aan ons vijven meer kan vragen dan aan een gezin.

Vind je cohousen gewoon gezellig als student, of wil je later ook zo wonen?
Samen met vrienden wonen is veel fijner, we zijn precies een familietje. Het is makkelijker om solidair te zijn en eens op te ruimen voor iemand anders. Ik zie mezelf zeker nog cohousen na mijn studies. Het lijkt me een logischere formule voor de toekomst. Eigenlijk vind ik het niet meer van deze tijd dat we allemaal in een groot huis zouden wonen met elk een eigen badkamer. Delen is de toekomst, zowel financieel als voor het klimaat.’

Ben je / ken je iemand die staks wil studeren en wonen in Gent? Stuur een mailtje naar [email protected] en check jouw opties!

Dit artikel werd geschreven door Sabine Huyghe voor Frontaal (editie winter 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Tekening: Bart Van Besien, foto’s: Pexels cottonbro

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X