• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

FOTOWEDSTRIJD: dit zijn de mooiste (herfst)bomen van Gent!

25 januari 2024 at 8:00am

Gents MilieuFront (GMF) en Natuurpunt Gent gingen in de herfst van 2023 op zoek naar ‘de mooiste herfstboom van Gent’. De zoektocht werd gekoppeld aan een fotowedstrijd: alle Gentenaars konden hun mooiste foto van hun favoriete herfstboom opsturen en maakten kans op enkele leuke prijzen. Uiteindelijk besliste fotograaf Michiel Hendryckx wie in de prijzen viel. Het achterliggende doel? De Gentse stadsbomen koesteren en beschermen.

Gespreid over drie maanden – van 21 september tot 21 december – kregen Natuurpunt Gent en GMF 41 prachtige foto’s doorgestuurd van 26 verschillende fotografen, allemaal bomen in prachtige herfstgewaad. 

De top 3 van Michiel Hendryckx
Michiel Hendryckx, Gents topfotograaf en notoir bomenliefhebber, werd gevraagd om de drie mooiste herfstboomfoto’s uit te kiezen. Na ruime beraadslaging met zijn eega koos hij uiteindelijk voor de volgende beelden:

  1. Eerste plaats: Claeys-Bouüaert (fotograaf: Evelien Bauwens)

  2. Tweede plaats: Bourgoyen-Ossemeersen (fotograaf: Françoise Bonnaffe)

  3. Derde plaats: Groot Begijnhof (fotograaf: Yves De Bruyckere)


Een moeilijke keuze, liet Michiel Hendryckx nog weten, want ‘fotografie is natuurlijk geen sport met telkens duidelijk een winnaar. Uiteindelijk kozen we voor het beeld dat getuigt van een niet-evidente fijngevoeligheid. Teder, meditatief.”

De 3 winnaars winnen mooie prijzen, weggeschonken door GMF en Natuurpunt Gent: Evelien (1ste plaats) wint een sportieve fietszak van Vaude, Françoise (2de plaats) een nestkast en Yves (3de plaats) een vogelvoedersysteem. 

Foto-expo
Maar dat is niet alles: de 15 beste foto’s zullen op groot formaat worden geprint en opgehangen in een kleine foto-expositie! Die wordt dit voorjaar georganiseerd in Natuur.Café in het bezoekerscentrum van de Bourgoyen-Ossemeersen. Zo kan iedere bezoeker nog even nagenieten van de herfst in het tussenseizoen tussen winter en lente. Die 15 beelden worden geselecteerd door de fotoclub van Natuurpunt Gent.

Het Gentse groen van morgen
Met de fotowedstrijd willen GMF en Natuurpunt Gent de aandacht vestigen op de waarde en schoonheid van onze stadsbomen. Ze bieden rust en verpozing, schaduw, zijn een thuis voor dieren, houden water vast en filteren de lucht. 

Deze fotowedstrijd werd daarom niet toevallig georganiseerd door GMF en Natuurpunt Gent. Beide verenigingen kijken erop toe dat de natuur die onze stad vandaag kent wordt beschermd en uitgebreid, opdat er straks voor de komende generaties ook nog gezond Gents groen zal zijn. Natuurpunt Gent doet dat voornamelijk in de Gentse rand in grote en kleinere natuurgebieden, en via acties zoals de Wildeplantenbeurs en Bomen- en Struikenverkoop. GMF richt zich dan weer meer op de stedelijke omgeving, en zet zich vooral in voor stadsgroen zoals toekomstbomen, Gentse brousses en geveltuinen.

Bekijk hier alle inzendingen van de fotowedstrijd

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X